Eryaman İstanbul Yolu Araç Muayene İstasyonu (TÜV TURK)
Eryaman İstanbul Yolu Araç Muayene İstasyonu (TÜV TURK) Hakkında
Bu İstasyona Online Randevu Almak İçin Tıklayınız http://tuvturkrandevu.web.tr/online-randevu-alma-2
Randevu İçin Tel: 0888 233 62 62
TÜVTÜRK;
Türkiye’de periyodik araç muayenesinde yetkili ve görevli tek kuruluş olarak uluslararası standartlarda gerçekleştirdiği periyodik araç muayenesi hizmeti ile trafik ve araç güvenliğine katkı sağlamayı hedefleyen, konusunda uzman bir kuruluştur. TÜVTÜRK’ün temel değerleri bağımsızlık, tarafsızlık ve dürüstlüktür.
197 sabit 3 motosiklet ve 73 gezici istasyonda görevli 3.500 çalışanı ile Türkiye’nin tamamında hizmet veren TÜVTÜRK, yılda 6 milyona yakın aracın periyodik ve yola uygunluk muayenelerini, 1 milyona yakın aracın ise egzoz gazı emisyon ölçümünü gerçekleştirmektedir. Ücretsiz muayene tekrarları ve tespitlerle birlikte muayene sayısı 10 milyona erişmektedir.
Araç Muayene İstasyonlarında verilen hizmetler
- Periyodik Araç Muayenesi
- Yola Elverişlilik Muayenesi
- Tadilat Sonrası Muayene, Zorunlu Muayene
- Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü
- Tespit
TÜVTÜRK’le Gelen Yenilikler
- Türkiye karayollarının güvenliği için, ilk defa uluslararası normlara uygun kapsamda araç muayenesi
- Uluslararası standartlarda eğitim almış, kalifiye eleman yetiştirilmesi
- Araç kaynaklı trafik kazalarının azaltılması
- Trafik güvenliğinin sağlanması, yeni standart muayene anlayışının oluşturulması için devlet birimleri ile iş birliği
- Tespit
Ekonomi
- Nitelikli iş gücüne geniş iş imkanı
- Araç bakımını daha önemli hale getirerek yakıt tasarrufu sağlanması
- Otomotiv sektöründe hem araç satış hem de servis sektöründe hareketlenme
Otomotiv Sektörü
Emniyetsiz ve kusurlu parçaların değiştirilmesi, yedek parça ve servis hizmeti pazarına hareket getirmektedir. İkinci el piyasasında TÜVTÜRK onaylı araçların değeri artmaktadır.
İstihdam – Eğitim
Muayene istasyonlarında yaklaşık 3.500 kişilik istihdam sağlanmaktadır. TÜVTÜRK İstasyonları’nda görev yapacak teknik personelin teknik eğitimiyle ilgili olarak MEB Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü’yle iş birliği protokolü imzalanmıştır. Protokol kapsamında personelin “Araç Muayene Tekniği Eğitimi”nin teknik-teorik kısmında Türkiye’nin çeşitli illerinde belirlenen teknik liselerle iş birliği yapılacaktır. Bu sayede eğitim-sanayi ortaklığı sağlanarak, öğretmenlere yeni araç muayene sistemiyle ilgili bilgiler aktarılmaktadır.
Trafik Güvenliği
Araç muayenesinin belirli bir standarda kavuşması, araç kusurundan kaynaklanan trafik kazalarının azalmasına ve trafik güvenliğinin artmasına katkı sağlar. Periyodik olarak bakımı yapılmış araçların performansının artmasıyla, yakıt sarfiyatı ve gürültü kirliliği azalır. Bakımlı araç sayısının artmasıyla, aracın ömrü uzamakta ve ikinci el değeri artmaktadır.
Devlet Gelirleri
Yapılan her muayeneden alınan bedelin önemli bir kısmı 20 yıl boyunca artan oranlarda devlet kasasına gelir olarak eklenecektir. İlk 3 yılda muayene ücretlerinden elde edilecek gelirin %30′u, takip eden 7 yılda gelirlerin %40′ı, son 10 yıllık işletim döneminde ise, araç muayene gelirlerinin %50′si devlete aktarılmaktadır.
Muayene Periyotları
Araç Muayene Periyodları
Araç Muayene Periyodları: Hususi (binek) Otomobiller ve Her Türlü Römorkları: Hususi yani binek otomobiller ve bu sınıfta yer alan araçların her türlü römorkları, ilk üç yaş ve sonrası her iki yılda bir muayene edilmelidir (M1G sınıfındaki hususi ya da resmi arazi taşıtları da bu grupta yer alır) Resmi Otomobiller ve Her Türlü Römorkları: Resmi otomobiller ve bu sınıfta yer alan araçların her türlü römorkları, ilk üç yaş ve sonrası her iki yılda bir muayene edilmelidir. Lastik Tekerlekli Traktörler (LTT) ve Her Türlü Römorkları: Lastik tekerlekli traktörler ve bu sınıfta yer alan araçların her türlü römorkları, ilk üç yaş ve sonrası her üç yılda bir muayene edilmelidir. İki veya Üç Tekerlekli Araçlar ve Her Türlü Römorkları: İki veya üç tekerlekli araçlar ve bu araçların her türlü römorkları, ilk üç yaş ve sonrası her iki yılda bir muayene edilmelidir. Diğer Motorlu Araçlar ve Her Türlü Römorkları: Diğer bütün motorlu araçlar ve bu sınıfta yer alan araçların her türlü römorkları, ilk bir yaş ve sonrası yılda bir muayene edilmelidir. (Taksi, kamyon, otobüs vb. ticari araçlar bu gruba dâhildir.)
LPG & CNG
Lpg ve Cng Hakkında Bilgiler
LPG & CNG Sızdırmazlık Kontrolü için araçla birlikte getirilmesi gerekli olan evraklar: Montaj Tespit Raporu (İlk kez Sızdırmazlık Raporu alacak olan kullanıcılar için) * Araç Ruhsatı * Yeni satış görmüş araçlar için, noterden alınan “Araç Tesciline İlişkin Geçici Belge” ve “Noter Satış Sözleşmesi” * Yeni plaka alacak araçlar için, araç satış faturası ve Teknik Belgesi * İhaleden ve icradan alınan araçların, araç satış faturası ve teknik belgeleri * TASİŞ‘den alınan araçların, araç satış faturası ve şehadetnamesi
SIK SORULAN SORULAR
1. Aracıma LPG dönümüşümü yaptırmak istiyorum. Ne yapmam gerekiyor?
Aracınıza LPG Dönüşümünü; bünyesinde “Araçların LPG‘ye Dönüşümü Mühendis Yetki Belgesi” sahibi yetkili makina mühendisi çalıştırarak Oda‘dan SMM Büro Tescil Belgesi almış ve TSE‘ den Hizmet Yeri Yeterlilik Belgesi almış firmalarda yaptırınız. Bu firmalar, ilgili yönetmelik ve standartlar çerçevesinde araçlarda yakıt sistemi tadilatı yapmaya yetkilidir. Aracınızda yapılan yakıt sistemi tadilatı sonrası, aracın ruhsat bilgilerine göre düzenlenen Montaj Tespit Raporu ekinde proje düzenlenmekte ve bu rapor Şubemizin Ostim, İvedik ve Gölbaşı Gaz Sızdırmazlık Araç Kontrol İstasyonlarında onaylanmaktadır. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu‘ nun 32.Maddesi gereğince araçta yapılan her türlü tadilat 30 gün içerisinde tescili yapan kuruluşa bildirilmek zorundadır. Yetkili firmalarda araçlarınıza yaptırdığınız LPG dönüşümü sonrası düzenlenen Montaj Tespit Raporu‘nu istasyonlarımızda onaylatılıp 30 gün içerisinde aracınızın bağlı olduğu trafik şubesine bildirilmek ve LPG dönüşümünü araç ruhsatına işletmek Karayolları Trafik Kanunu gereği zorunludur. Montaj Tespit Raporları‘ nı 30 gün içerisinde istasyonlarımızdan onaylatmayan araçlar hakkında trafik tescil şubelerine araçların trafikten men edilmesi için gerekli bildirimler yapılmaktadır. Aracınızda yapılan her türlü tadilatı mutlaka ruhsatınıza işleterek ilgili kanunlardan dolayı olan yükümlülüklerinizi yerine getiriniz.
2. Aracımdaki LPG Tesisatını Ruhsatıma İşletmek İstiyorum?
Aracınızda yapılan her türlü tadilatı, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu gereği, tescili yapan kuruluşa bildirilmek zorundasınız. Aracınızdaki LPG Dönüşümü ilgili kurumlara bildirmek için Makina Mühendisleri Odası‘ ndan onaylı Montaj Tespit Raporu gerekmektedir. Aracınızın LPG tesisatını Odadan SMM Büro Tescil Belgesi alarak yetkilendirilmiş bir firmada ilgili yönetmelik ve standartlar çerçevesinde değiştirilecek parçaları yenilettikten sonra firmanın düzenlediği Montaj Tespit Raporu‘ nu Odadan onaylatarak ve aracınızın kayıtlı olduğu trafik tescil müdürlüğüne vererek ruhsata işletebilirsiniz.
3. Ne kadar zamanda bir Gaz Sızdırmazlık Raporu Almalıyım?
Her periyodik fenni muayene öncesi aracınıza Gaz Sızıdrmazlık Raporu almanız ve bu raporu periyodik muayene sırasında ibraz etmeniz gerekmektedir. Uygulamada Makina Mühendisleri Odası, aracınıza kontroller sonrası aldığınız Gaz Sızdırmazlık Raporu ekinde Motorlu Taşıt LPG-CNG Ruhsatı vermektedir. Üzerinde hologram etiket bulunan bu ruhsat ile bir aracın LPG tesisatının ilgili standartlar çerçevesinde denetlendiğini ve Gaz Sızdırmazlık Raporu aldığı anlaşılmaktadır. Aracınızın fenni muayene periyotları esas alınarak düzenlenen ruhsatın üzerinde bir sonraki kontrol tarihi bulunmaktadır.
4. Aracımın LPG Tesisatında gaz sızıntısı olduğundan şüpheleniyorum, ne yapmalıyım?
Halkın can ve mal güvenliğini düşünerek bir kamu hizmeti olarak yaptığımız LPG‘ li araçlar üzerinde yaptığımız denetimler Ankara‘da Şubemize bağlı Araç Kontrol İstasyonlarında devam etmektedir. Aracınızın LPG tesisatından herhangi bir şüphe duymanız durumunda, kontrol istasyonlarımızda ilgili standart ve yönetmelikler çerçevesinde Makina Mühendisi teknik görevlilerimiz tarafından aracınız ücretsiz olarak kontrol edilecektir.
5. Aracıma hangi aralıklarla Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü yaptırmalıyım?
08.07.2005 tarih ve 25869 sayılı Resmi Gazete‘ de yayımlanan “Trafikte Seyreden Motorlu Kara Taşıtlarından Kaynaklanan Egzoz Gazı Emisyonlarının Kontrolüne Dair Yönetmelik” de araç cinslerine göre aşağıda belirtilen periyotlarda araçların egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırması gerekmektedir.
6. Aracımdaki LPG Tesisatını Söktürmek İstiyorum?
Araçlarda LPG veya CNG dönüşümü “SMM Büro Tescil Belgesi” ve “Hizmet Yeri Yeterlilik Belgesi” olan servislerde, uzman bir mühendisin gözetiminde yapılmaktadır. Aracınızdaki tesisatın sökümünde yine bu dönüşüme yetkili firmalarda yapılmalıdır. Seri tadilat yöntemiyle LPG dönüşümü yapan firmada da söküm işlemini gerçekleştirdikten sonra, münferit tadilat yöntemiyle proje çizen firmalarda LPG Sökümü ile ilgili proje hazırlanmalıdır. LPG Söküm projesi çizilen araca Periyodik Muayene İstasyonlarında tespit yapılmaktadır. Yapılan tespit sonrası trafiğe kayıtlı olduğu tescil bürosundan ruhsat yenilenerek “Araç LPG ile Çalışır” ibaresi kaldırılır. Aracınızdaki yakıt sistemi tadilatını yetkili yerlerde söktürdükten sonra, sökümü yapan firmanın yetkili olduğuna dair “Hizmet Yeri Yeterlilik Belgesi”, “SMM Büro Tescil Belgesi”, “Araçların LPG‘ye Dönüşümü Mühendis Yetki Belgesi” ve söküm faturası ile AİTM projesi çizmeye yetkili firmalara başvurarak proje çizdirmeniz gerekmektedir. AİTM firmalarından temin edeceğiniz proje ile periyodik muayene istasyonlarında aracınıza tespit muayenesi yaptırarak proje ekinde muayene ait belgelerle ilgili trafik tescil bürosuna başvurabilirsiniz.
7. Aracımdaki LPG Tesisatını Başka Bir Araca Montaj Yaptırmak İstiyorum?
Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkındaki Yönetmelik‘de “Yakıt dönüşümü yapılacak araçlarda eski, kullanılmış, standart dışı malzemeler kullanılmayacaktır.” hükmü yer almaktadır. LPG dönüşümü sonrası montaj tespit raporunda belirtilen LPG parçaları kayıt altına alınır. Onaylı montaj tespit raporu aracın trafikteki dosyasında kayıt altına alınarak saklanmaktadır. Bir araçtaki LPG tesisatı her ne nedenle olursa olsun başka bir araca montajı yapılamaz.
Sıkça Sorulanlar
Ağır kusurlu araçla trafiğe çikabilir miyim?
Ağır kusur ile ilgili açıklama aşağıda verilmektedir. Mevcut muayene raporu, muayene tekrarı için verilen 1 aylık süre dahilinde, muayene süresinin geçirilmesi konusunda cezai işlem halinde trafik zabıtalarına (trafik polisi veya jandarma) ibraz edilebilir. Muayene raporu, muayene süresinin geçirilmesi dışındaki cezai durumlar için geçerli olmayacaktır.
Ağır Kusur: Aracın muayenesi sonucunda tamirine ihtiyaç duyulacak derecede eksiklikler tespit edilmesi halidir.
Aracıma Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü gerekli mi ? Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm periyodu nedir ?
Egzoz gazı emisyon ölçümü;
Hususi otomobillerde;
İlk üç yaş sonunda ve devamında her iki yılda bir
Resmi otomobillerde;
İlk iki yaş sonunda ve devamında yılda bir
Diğer motorlu taşıtlarda ise;
İlk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir periyodlarda yapılmaktadır
Tarım ve orman traktörleri, motosikletler ve mopedler egzoz gazı emisyon ölçümüne tabi değillerdir.
Ocak 1980 tarihinden önce tescil edilmiş dizel motorlu araçlardan egzoz gazı emisyon ölçümü istenmez.
Trafikte seyreden tüm motorlu araçlar, 10 yaşından sonra her yıl egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmak zorundadır.
Yukarıda verilen süreler, a racın trafiğe çıkışından sonraki muafiyet sürelerini belirtmektedir. Bu sürenin bitim tarihinden itibaren bir ay içerisinde, Egzoz Gazı Emisyon ölçümü yaptırılması zorunludur. Takip eden emisyon ölçümleri ise, aracın trafiğe çıkış tarihi esas alınarak uygulanır ve T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yeniden düzenlenen ve 1 Ocak 2010 tarihinde açıklanan kusurlar tablosuna göre, geçerli bir “Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü” olmaması ağır kusur olarak değerlendirilmektedir.
Aracıma LPG taktırdım; ne yapmam gerekiyor?
Tadilat kapsamına giren değişiklikler AİTM’nin (Araç İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik) EK-4 ünde belirtilen “Müsaade Edilen Tadilatlar” maddesinde belirtilmiştir. Yakıt sistemlerinde (LPG, CNG ) yapılan tadilatlar da bu kapsama girmektedir ve aracın geçerli bir muayenesi olsa dahi tadilat sonrası muayeneye girmesi gerekmektedir. Tadilat sonrası muayene ücretleri araç sınıflarına göre belirlenir, “periyodik araç muayenesi” ile aynıdır. Tadilat Muayenesi için gerekli belgeleri buradan inceleyebilirsiniz.
Aracımın muayene tarihi gelmeden muayenesini yaptırabilir miyim?
Aracınızın son muayene geçerlilik tarihi gelmeden de istasyonlarımıza gelerek araç muayene işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Aracınızın bir sonraki muayene tarihi, muayeneye gelmiş olduğunuz tarih üzerinden hesaplanır ve ruhsatınıza işlenir. Örnek olarak, 28 Şubata kadar araç muayene süreniz olduğu halde 18 Ocak tarihinde aracınızı muayeneye getirecek olursanız ve aracınız muayeneden geçer ise, bir sonraki muayene süreniz aracınız periyodu çerçevesinde 18 Ocak olarak değerlendirilir.
Aracımın plakası üzerindeki pulu düştü sorun olur mu?
Araç muayenesi sonucunda plakaya yapıştırılan pulun zayi olması, herhangi bir sorun teşkil etmemekle birlikte, bir sonraki muayenenizde de soruna yol açmayacaktır. TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarında gerçekleştirilen tüm işlemler elektronik ortamda kayıt altına alınmakta olup, TÜVTÜRK istasyonları, Emniyet Müdürlükleri ve Trafik Zabıtaları aynı elektronik sistem üzerinden yapılan işlemleri takip etmektedir. Aracınızın bir kontrole tabi tutulması durumunda esas alınan, elektronik kayıt ortamı ve araç ruhsatınızda yer alan bilgilerdir.
Aracımın ruhsatını kaybedersem ne yapmalıyım ?
Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde 1 Mayıs 2010 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yapılan değişikliğe göre, geçerli bir muayenesi olan araçların belgeleri Tescil Kuruluşları tarafından doğrudan muayene şartı aranmaksızın yenilenecektir. Bu durumdaki müşterilerimiz, gerekli işlemlerini tamamlamak üzere herhangi bir tescil kuruluşuna başvurabilir.
Sistem üzerinde muayene kaydı bulunmayan araçların belgeleri, muayeneleri yapıldıktan sonra tescil kuruluşlarınca yenilenecektir. Bu durumda muayeneye aşağıdaki belgelerle gelinmesi gerekmektedir.
- Şoförler ve Otomobilciler Odasından temin edilen ve doldurulmuş Ek-1 belgesi (Trafik Tescil Müracaat ve İşlem Formu)
- Aracınız için hazırlanmış geçerli bir trafik sigortası belgesinin aslı
- İstasyonlarımızda yapılacak kontrollerde bir borcunuzun olmaması
- Araç LPG ya da CNG’li ise, gaz sızdırmazlık raporu (geçerlilik süresi 1 ay’dır)
- Geçerli Egzoz Gazı Emisyon ölçümünün olmaması 01 Ocak 2010 tarihinden itibaren ağır kusur olarak değişmiştir. Bu nedenle, muayeneye gitmeden önce egzoz gazı emisyon ölçümünüzün geçerlilik tarihini kontrol etmenizi öneririz.
- T.C Kimlik no’sunu gösteren nüfus cüzdanı, ehliyet veya pasaportunuzu yanınızda getiriniz. Muayeneye getireceğiniz araç size ait değil ise bu konudaki esaslara uyunuz. Detaylar için lütfen buradan bilgileri inceleyiniz.
Bu belgelerin dışında ruhsatınızın kayıp olması sebebiyle, son muayene geçerlilik tarihinin tarafınızdan ispatlanması gerekmektedir. Son muayene geçerlilik tarihini aşağıdaki belgelerden biri ile kanıtlama imkanınız bulunmaktadır. İspatın mümkün olamaması durumunda, 01.01.2005 tarihi itibariyle gecikme cezası tahakkuk ettirilecektir.
- Trafik Tescil Şubesinden, muayene geçerlilik tarihini belirten resmi bir yazı
- Trafik Tescil Şubesinden temin edebileceğiniz, muayene geçerlilik tarihinin görülebildiği onaylı ruhsat fotokopisi
- Trafik Tescil Şubesinden temin edebileceğiniz ve en son muayene tarihini belirten Ek-1 belgesinin onaylı kopyası
- Vergi Dairesi’nden temin edilen son muayene harç makbuzu (aslı tarafınızda mevcut ise tekrar işlem yapmanız gerekmemektedir)
Eğer son muayene,TÜVTÜRK istasyonlarında yapıldı ise, kayıtlarımızda bu tarihi görebileceğimizden yukarıdaki belgeleri getirmenize gerek bulunmamaktadır